Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Αη-Γιώργη (μέρος Α)

Στην Αράχωβα γίνεται κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου τριήμερο πανηγύρι. Το πανηγύρι είναι εκτός από θρησκευτική και εθνική γιορτή μιας και ο Άγιος πάντα βοηθούσε στους αγώνες τους Αραχωβίτες.

Την παραμονή το απόγευμα μετά τον εσπερινό γίνεται η περιφορά της εικόνας. Την εικόνα συνοδεύουν οι Αραχωβίτες και επισκέπτες* ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Συνήθως ντύνονται 1500 με 2000. Ένα βίντεο από την περιφορά μπορείτε να δείτε εδώ.
*Όπως ο Roland από την Καλιφόρνια που έκανε το διδακτορικό του στην Αράχωβα και από τότε (δηλ. 18 χρόνια) έρχεται στην Αράχωβα και συμμετέχει στο πανηγύρι. Ντύνονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μωρά με πιπίλα στο στόμα μέχρι γέροντες!
Μετά την περιφορά κατεβαίνουμε στην αγορά (στον κεντρικό δρόμο του χωριού) και χορεύουμε. Τα όργανα του πανηγυριού είναι η πίπιζα και το νταούλι.

Ανήμερα της γιορτής, μετά τη θεία λειτουργία, γίνεται ο ανηφορικός δρόμος των νέων, των ανδρών και των γερόντων.

Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπετε τους τσολιάδες συγκεντρωμένους για να τρέξουν, πιο κάτω φαίνεται ο Αη-Γιώργης και μπροστά ο κόσμος που παρακολουθεί.
Στη μάχη της Αράχωβας, το 1826, ο Καραϊσκάκης είχε στρατοπεδεύσει κοντά στην εκκλησία, ενώ οι Τούρκοι στην κορυφή του υψώματος από όπου έχει τραβηχτεί η φωτογραφία (αρκετά ψηλότερα) και έτσι βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση. Γι αυτό το λόγο δεν περίμεναν ο Καραϊσκάκης να επιτεθεί από αυτή την πλευρά. Επειδή, ο Καραϊσκάκης το καταλάβαινε αυτό επιτέθηκε από εκεί και νίκησε! Οπότε και τώρα οι τσολιάδες τρέχουν εκεί που έτρεχαν πριν περίπου 200 χρόνια οι πολεμιστές του Καραϊσκάκη.

Εδώ βλέπουμε τον δρόμο των ανδρών.

και των γερόντων… Οι γέροντες καμιά φορά επειδή δεν μπορούν να τρέξουν για να μην φανεί σταματάνε και χορεύουν και ύστερα συνεχίζουν.

Το έπαθλο για τον πρώτο, (όπως και για τα αγωνίσματα των επόμενων ημερών), είναι ένα αρνί (ζωντανό) που το βάζουν στην πλάτη του νικητή.
Στη συνέχεια γίνεται ένα δρώμενο στη βρύση και ακολουθεί χορός.

Το βράδυ και πάλι χορός από τον πολιτιστικό σύλλογο… βίντεο εδώ

Συνεχίζεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: