Το φαινόμενο του λωτού (lotus effect)

Ο λωτός (Nelumbo nucifera) είναι το φυτό της παρακάτω εικόνας. Είναι υδρόβιο φυτό και φυτρώνει στην Α.Ασία και τη Ν. Αμερική. Επειδή τα φύλλα του παραμένουν καθαρά, ακόμα και όταν βρίσκεται σε βρώμικο περιβάλλον, θεωρείται σύμβολο της καθαρότητας για τον Βουδισμό.

Τα φύλλα του παραμένουν καθαρά εξαιτίας της ικανότητας τους να αυτοκαθαρίζονται. Αυτό είναι που ονομάζεται lotus effect (το φαινόμενο του λωτού).

Η ικανότητα αυτοκαθαρισμού των φύλλων του λωτού οφείλεται στην υδρόφοβη επιφάνεια τους, λόγω της παρουσίας κηρών και στην δομή της επιφάνειας των φύλλων του, που αποτελούνται από μικρο-δομές, τα κύτταρα της επιδερμίδας, και νανο-δομές, τους κρύσταλλους των κηρών που βρίσκονται πάνω στα κύτταρα της επιδερμίδας του φύλλου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν τις σταγόνες του νερού να μην απλώνονται πάνω στην επιφάνεια, αλλά να σχηματίζουν σφαίρες ώστε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα σημεία επαφής με την υπερ-υδρόφοβη αυτή επιφάνεια.

Επιπλέον, λόγω των δομών αυτών που βρίσκονται στην επιφάνεια του φύλλου τα σκουπιδάκια που μπορεί να πέσουν αναπτύσσουν μικρές δυνάμεις προσκόλλησης, γιατί στέκονται στις κορυφές των δομών αυτών. Έτσι, όταν μια σταγόνα νερού κυλήσει πάνω στην επιφάνεια τα σκουπιδάκια κολλάνε πάνω της και απομακρύνονται.


Σε αυτή την εικόνα βλέπουμε μια σταγόνα-φακίρη (επειδή στέκεται πάνω στις νικρο- και νάνο-δομές όπως ένας φακίρης πάνω στα καρφιά) πάνω στο φυτό Colocasia esculenta, το οποίο έχει και αυτό ιδιότητες αυτοκαθαρισμού, όπως ο λωτός.

Έχουν φτιαχτεί διάφορες βιομιμητικές τεχνητές επιφάνειες (πχ χρώματα για τοίχους). Ένα βίντεο τέτοιας επιφάνειας μπορείτε να δείτε εδώ. Τέτοιες επιφάνειες είναι πολύ χρήσιμες γιατί βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και καθαριστικών.

Επίσης εδώ μπορείτε να δείτε τι γίνεται όταν πέφτει νερό ή μέλι στην επιφάνεια του λωτού. Και τέλος εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το φαινόμενο του λωτού, από τη σελίδα του εργαστηρίου που πρωτοασχολήθηκε με αυτό το θέμα.

Advertisements

2 Σχόλια

 1. portokalada said,

  Μαρτίου 13, 2010 στις 10:56 μμ

  είναι ο ίδιος λωτός που τρώγαν οι λωτοφάγοι;
  υπάρχει και στην Ελλάδα;

 2. maria_x said,

  Μαρτίου 14, 2010 στις 8:47 μμ

  Δεν ξέρω αλλά μάλλον όχι, γιατί κανονικά φυτρώνει στην Ασία… Αλλά τώρα το έχουν φέρει και εδώ. Υπάρχει (ή τουλάχιστον υπήρχε) στον βοτανικό κήπο του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: