Τι είναι η φωτοσύνθεση

Παρακάτω θα περιγραφεί η οξυγονική φωτοσύνθεση, δηλαδή η φωτοσύνθεση κατά την οποία παράγεται οξυγόνο. Μ’ αυτό τον τρόπο λειτουργούν τα φυτά και τα κυανοβακτήρια.

Με τη φωτοσύνθεση τα φυτά φτιάχνουν το φαγητό τους, δηλαδή γλυκόζη! Η γλυκόζη αποτελείται από 6 άνθρακες. Τον άνθρακα αυτό τον παίρνουν τα φυτά από την ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι από 6 μόρια CO2 παράγεται ένα μόριο γλυκόζης. Οι αντιδράσεις που οδηγούν στο σχηματισμό της γλυκόζης από το CO2 ονομάζονται σκοτεινές αντιδράσεις, γιατί σε αυτές δεν εμπλέκεται το φως (και μ’ αυτές δεν πρόκειται να ασχοληθώ γιατί δεν τις κατέχω).

Για να γίνουν όμως οι σκοτεινές αντιδράσεις χρειάζεται ενέργεια και αναγωγική δύναμη (επειδή γίνεται αναγωγή του άνθρακα). Ως πηγή ενέργειας χρησιμοποιείται το ΑΤΡ και ως αναγωγική δύναμη το NADPH. Τα δύο αυτά μόρια παράγονται κατά τις φωτεινές αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης, που λέγονται έτσι επειδή χρησιμοποιούν ως κινητήρια δύναμη το φως!

(Το ΑΤΡ έχει τρία φωσφορικά που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς υψηλής ενέργειας, οι οποίοι όταν σπάνε δίνουν αυτή την ενέργεια για να πραγματοποιηθεί κάποια αντίδραση, και σχηματίζεται από το ADP, το οποίο έχει δύο φωσφορικά με προσθήκη ενός φωσφορικού). Στην φωτοσύνθεση, κατά τις φωτεινές αντιδράσεις το ADP μετατρέπεται σε ATP και στη συνέχεια η ενέργεια του ΑΤΡ χρησιμοποιείται στις σκοτεινές, δηλαδή το ΑΤΡ σπάει σε ADP και φωσφορικό αποδίδοντας ενέργεια για την παραγωγή της γλυκόζης και στη συνέχεια γίνεται το ίδιο από την αρχή.

Το NADPH μεταφέρει ηλεκτρόνια. Κατά τις φωτεινές αντιδράσεις η οξειδωμένη του μορφή (NADP+) μετατρέπεται στην ανηγμένη (NADPH). Το NADPH χρησιμοποιείται στις σκοτεινές αντιδράσεις και μετατρέπεται πάλι σε NADP+, και πάμε πάλι απ’ την αρχή.

Στην φωτεινές αντιδράσεις λειτουργεί μια αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων που ως τελικό αποδέκτη έχει το NADPH, ως δοτης χρησιμοποιείται το νερό. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ενέργεια, η οποία προσφέρεται από τον ήλιο. Όταν δύο μόρια νερού δώσουν τα ηλεκτρόνια τους (και τα πρωτόνια που απομακρύνονται ταυτόχρονα) σχηματίζεται ένα μόριο οξυγόνου. Αυτό είναι το οξυγόνο που αναπνέουμε!

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα σχήμα που συνοψίζει όλα αυτά και εδώ τη γενική αντίδραση της φωτοσύνθεσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: