Στόμα έχει, αλλά μιλιά δεν έχει!

Τα φυτά έχουν στόματα στα φύλλα τους! Είναι αυτά που φαίνονται μπλε στην φωτογραφία (προσέξτε και το σχήμα των κυττάρων της επιδερμίδας του συγκεκριμένου φύλλου, είναι σαν παζλ!):

Και εδώ βλέπουμε στόματα από τουλίπα:

Τα στόματα χρησιμεύουν στην ανταλλαγή αερίων μεταξύ του φυτού με του περιβάλλοντος (μπαίνει διοξείδιο του άνθρακα, βγαίνει οξυγόνο: φωτοσύνθεση), αλλά και στην διαπνοή. Διαπνοή είναι η έξοδος του νερού από τα στόματα.

Γιατί συμβαίνει όμως; Το φυτό από τις ρίζες του παίρνει νερό. Το νερό αυτό είναι συνεχές μέσα στο φυτό, ανεβαίνει με «σωλήνες» και πάει παντου. Στο τέλος βγαίνει από τα στόματα. Η έξοδος του νερού από τα στόματα κάνει το φυτό να τραβάει νερό από τις ρίζες. Υπάρχει δηλαδή ροή νερού. Βέβαια, στα φυτά που ζουν σε περιοχές με ξηρασία, η ροή αυτή είναι όσο το δυνατόν πιο αργή.

Εδώ βλέπουμε ένα στόμα σε τομή κάθετη στην επιφάνεια του φύλλου:

Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για το φυτό; Μέσα στο νερό είναι διαλυμένες οι ουσίες που χρειάζεται το φυτό και τις παίρνει από το έδαφος. Με την κίνηση του νερού μέσα στο φυτό, οι ουσίες αυτές φτάνουν σε όλα τα κύτταρα του φυτού. Επιπλέον, το νερό χρειάζεται για την φωτοσύνθεση: δύο μόρια νερού σχηματίζουν ένα μόριο οξυγόνου. Ακόμη, το νερό δίνει μορφή στα μέρη του φυτού, που δεν έχουν ξύλο (σκεφτείτε ένα απότιστο φυτό, τα φύλλα του ζαρώνουν και δεν μπορούν να διατηρήσουν το σχήμα τους). Ίσως μπορούμε να φανταστούμε το φυτό σαν φουσκωμένο με νερό, αν αυτό το νερό φύγει, το φυτό είναι σαν να μην μπορεί να στηριχτεί.

Πολλά έγραψα… Άλλη μια φωτογραφία… Αυτή είναι με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης: (ένα ανοιχτό και ένα κλειστό στόμα).

Πηγές: Σημειώσεις φυσιολογίας φυτών,  Σ. Βρεττού-Βαλλιανάτου, Κ. Γεωργίου, Κ. Γκανή-Σπυροπούλου, Σ. Διαμαντόγλου, Κ. Θάνος, Ι. Καλαιτζάκης, ΕΚΠΑ 2001.

SciencePhotoLibrary

Advertisements

2 Σχόλια

 1. charik said,

  Δεκέμβριος 11, 2010 στις 10:52 μμ

  Καλά ο τίτλος της ανάρτησης είναι όλα τα λεφτά! Πρέπει να δεις τα στομάτια της πικροδάφνης. Είναι τοποθετημένα μέσα σε κρύπτες. Φυτό που αντέχει παντού και πάντα όμως.

 2. maria_x said,

  Δεκέμβριος 13, 2010 στις 1:34 πμ

  νομίζω τα έχω δει… αλλά είναι όντως ανθεκτική η πικροδάφνη;
  στομάτια; τελικά αλλιώς σας τα λένε εσάς, αλλιώς έμας…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: