Δαίδαλος και Ίκαρος

Ίσως ο Eddington είδε από πριν την κατεύθυνση των μελλοντικών επιστημονικών του ερευνών, όταν διηγήθηκε την ιστορία του Δαιδάλου και του Ικάρου στο λόγο του στην British Association το 1920:

Τον αρχαίο καιρό δυό αεροπόροι έφτιαξαν φτερά για τους εαυτούς τους. Ο Δαίδαλος πέταξε με ασφάλεια σε μεσαίο ύψος πάνω από τη θάλασσα και τιμήθηκε, όπως έπρεπε, στην προσγείωση του. Ο νεαρός Ίκαρος υψώθηκε προς τα πάνω, προς τον Ήλιο, μέχρις ότου το κερί που στερέωνε τα φτερά του έλιωσε και η πτήση του τελείωσε με αποτυχία. Στην εκτίμηση των κατορθωμάτων τους ίσως υπάρχει κάτι που πρέπει να λεχθεί για τον Ίκαρο. Οι κλασικοί μας λένε ότι «έκανε μόνο ένα πολύ δύσκολο επιχείρημα», αλλά θα ήθελα να σκέφτομαι γι’ αυτόν ως τον άνθρωπο ο οποίος μας έδειξε μια κατασκευαστική ατέλεια στις ιπτάμενες μηχανές της εποχής του. Με τον ίδιο τρόπο στις Επιστήμες, ο προσεκτικός Δαίδαλος θα εφαρμόσει τις θεωρίες του εκεί όπου αισθάνεται πολύ βέβαιος ότι θα πετύχουν, αλλά από την υπερβολική αυτή προσοχή οι κρυμμένες αδυναμίες δεν μπορούν να βρεθούν. Ο Ίκαρος θα δοκιμάσει τις θεωρίες του μέχρι το σημείο θραύσης, μέχρις ότου οι αδύνατοι σύνδεσμοι αρχίσουν να ανοίγουν. Σκοπός του είναι ένα θεαματικό κατόρθωμα; Ίσως μερικά. Είναι πολύ ανθρώπινο. Αλλά ο Ίκαρος δεν είναι ακόμα προορισμένος να φτάσει στον Ήλιο και να λύσει για πάντα το αίνιγμα της σύστασης του, κι όμως ελπίζουμε να μάθουμε από το ταξίδι του μερικές οδηγίες για να κατασκευάσουμε μια καλύτερη μηχανή.

Κι έτσι σήμερα, θυμόμαστε με σεβασμό ένα μεγάλο πνεύμα, που πέταξε ψηλά, χωρίς φόβο, προς τον Ήλιο.

από το βιβλίο «Αλήθεια και Ομορφιά, Αισθητική και Κίνητρα στην Επιστήμη», του S. Chandrasekhar, εκδόσεις Ιδέα, σελ. 156.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: