ESRF !!

Βρίσκομαι στο ευρωπαικό synthrotron πάνω στις Άλπεις! στη Γκρενόμπλ. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκομαι όλο σε μέρη που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να βρεθώ!

20180308_094952

Εδώ γίνονται πειράματα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για πειράματα που χρειάζονται ακτίνες Χ μεγάλης ισχύος. Το εικοσιτετράωρο χωρίζεται σε τρεις βάρδιες. Εμείς έχουμε χρόνο 6 μέρες. Ξεκινήσαμε την Πέμπτη το πρωί και τελειώνουμε την Τετάρτη το πρωί. Εγώ είμαι μαθητευόμενη, δεν έχω υποχρεώσεις αυτή τη φορά. 😀

Στην κάτω εικόνα βλέπετε μια μακέτα του επιταχυντή, στο κέντρο το μικρό δαχτυλίδι που επιταχύνονται τα ηλεκτρόνια. Στο μεγάλο δαχτυλίδι εξωτερικά βρίσκονται πολλές γραμμές που παράγουν ακτίνες Χ για διάφορα πειράματα. Εμείς βρισκόμαστε στην γραμμή ID26 για φασματοσκοπία απορρόφησης και εκπομπής ακτίνων Χ. Δείτε το βίντεο.

Εδώ βλέπω στην πράξη την φυσική τρίτης λυκείου γενικής παιδείας που υπολογίζαμε πχ τις ενέργειες ιονισμού διαφόρων στοιχείων. Φωτίζουμε με μήκος κύματος χαρακτηριστικό του μετάλλου που θέλουμε να χαρακτηρίσουμε και βλέπουμε τι γίνεται, χαμός δηλ! Ηλεκτρόνια που ανεβαίνουν σε ανώτερες στοιβάδες, άλλα ανώτερων στοιβάδων παίρνουν τις κενές θέσεις, πολλά ιονίζονται… και το εντυπωσιακότερο (για μένα) τα ηλεκτρόνια που ιονίζονται ανακλώνται από γειτονικά άτομα και δημιουργούν χαρακτηριστικά φάσματα σαν κυματάκια από τα οποία μπορούμε να υπολογίσουμε τις αποστάσεις των κοντινών γειτόνων!

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις γραμμές με τα διάφορα πειράματα γύρω από το δαχτυλίδι.

syn3

δείτε και ένα ωραίο βιντεάκι εδώ.

 

 

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Maria Kal said,

    Μαρτίου 11, 2018 στις 9:10 μμ

    Ωραίο Μαρία! Ηλεκτροβομβάρδισε όσες ώρες χρειαστεί (και μπορείς) τα δείγματά σου για να σου αποκαλύψουν την ομορφιά της φύσης τους! Καλά να περάσεις! Κάποιος στο διαδίκτυο λέει ότι τον Γαλιλαίο θα μπορούσαν να τον λέγανε και ῾bombardier῾ με όλες αυτές τις μπάλες που πετούσε από τον πύργο της Πίζας ; )

  2. Maria Kal said,

    Μαρτίου 11, 2018 στις 10:36 μμ

    Η ικανότητες της τεχνολογίας που περιγράφεις Μαρία είναι τόσο εντυπωσιακές, ώστε μέχρι και δομική γονιδιωματική πραγματοποιείται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ακτινοβόληση του Deinococcus radiodurans που αναλύεται σε εργασίες όπως των Krisko & Radman το 2013, Stelter et al το 2013. Η ανάλυση του γονιδιώματος και του πρωτεώματος του Βακτηρίου πριν και μετά την ακτινοβόληση, δείχνει ότι καταφέρνει να παρουσιάσει μικρότερο κυτταρικό θάνατο μετά από την ακτινοβόληση συγκριτικά με άλλους οργανισμούς, όχι επειδή το DNA του είναι πιο προστατευμένο και υπόκειται σε λιγότερες μεταλλαγές, αλλά επειδή οι επιδιορθωτικές πρωτεΐνες που εκφράζει είναι καλύτερες και καταφέρνουν να επιδιορθώσουν γρήγορα τη ῾ζημιά῾. Αναλύουν μέσω των ακτίνων Χ που παράγονται στο synchrotron τις δομές των πρωτεϊνών στις οποίες βλέπουν αλλαγή στην έκφραση και τη βασική βιολογία των επιδιορθωτικών μηχανισμών. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται και σε άλλα synchrotron στον κόσμο, όπως η ανάλυση της αρχικά υποθετικής πρωτεΐνης dynlt1/3 του Magnaporthe oryzae από τους Li et al 2018, της YidC του Thermotoga maritima από τους Xin el al το 2018 στη Κίνα, μιας μεθυλοτρανσφεράσης του Mycobacterium tuberculosis από τους Goins et al 2018 στις ΗΠΑ κ.ο.κ.. Η νέα μέθοδος της εποχής μας είναι ότι αντί να αναλύεται η δομή σε μια πρωτεΐνη στην οποία ξέρουμε την λειτουργία της, αναλύονται οι δομές από ολόκληρα πρωτεώματα στα οποία η λειτουργία των περισσότερων πρωτεϊνών είναι άγνωστη!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: